Geen woorden maar daden!

Eindelijk heeft Feyenoord weer een landstitel pakken. De Rotterdamse club won zondag in de eigen Kuip met 3-1 van Heracles, dankzij een hattrick van Dirk Kuijt. Daardoor kon de eeuwige rivaal Ajax niet meer langszij komen.

Maandag volgt de huldiging op de Coolsingel.

Het is de vijftiende keer dat Feyenoord zich tot landskampioen kroont. De laatste keer was in 1999 onder trainer Leo Beenhakker.

Wat doen de spelers uit die kampioensploeg tegenwoordig? Kijk maar mee:


Dit is het team dat er in 1999 in slaagde het kampioenschap binnen te halen

Feyenoord

Bovenste rij (v.l.n.r.): Robin Nelisse, Fernando Picun, Henk Vos, Julio Cruz, Edwin Zoetebier, Jerzy Dudek, Ronald Graafland, Peter van Vossen, Kees van Wonderen, Bernard Schuiteman, Bert Konterman.

Middelste rij (v.l.n.r.): Pim Doesburg, Marcel Bout, Patricio Graff, Rene Bot, Ronildo Tininho, Ferry de Haan, Ulrich van Gobbel, Jean-Paul van Gastel, Bonaventure Kalou, Patrick Paauwe, Igor Korneev, Gerard Meijer, Marcel de Geus.

Onderste rij (v.l.n.r.): Henk Fraser, Jon Dahl Tomasson, Patrick Allotey, John Metgod, Leo Beenhakker, Geert Meijer, Christian Gyan, Paul Bosvelt, Pablo Sanchez.


Jerzy Dudek racet tegenwoordig rond in auto’s

Dudek staat in het seizoen 1998-1999 elke wedstrijd in het doel van Feyenoord en speelt een belangrijke rol bij het behalen van het kampioenschap. Een seizoen later wint de Poolse doelman ook nog eens de Gouden Schoen, de prijs voor de beste voetballer uit de Nederlandse eredivisie. Hij speelt later nog bij Liverpool en Real Madrid.

Tegenwoordig steekt hij zijn tijd vooral in autosport, dat volgens hem veel op keepen lijkt: “Mijn positie in het doel gaat over het maken van snelle beslissingen tijdens de wedstrijd. Als je racet in een auto, moet je je hetzelfde doen”, zei hij tegen FourFourTwo.


Christian Gyan werkt nu in de Rotterdamse haven

De Ghanese rechtsback Christian Gyan speelt jarenlang vooral als invaller bij Feyenoord. Hij maakt er een gebruik van om voor elke wedstrijd even te bidden. Na tegenvallende uitstapjes naar Wales en Finland komt Gyan in financiële problemen.

Via een sponsor van Feyenoord werkt hij nu in de haven, om zijn schulden te kunnen afbetalen. Daarover zei hij eerder dit tegenover het AD:

“Waarom zou dit geen werk voor mij zijn? Niemand is te groot voor de haven. Waarom zou ik dat wel zijn? Omdat ik profvoetballer was? Wat is dat dan, profvoetballer zijn? Dat is ook maar gewoon een baan.”


Paul Bosvelt was tot voor kort trainer bij Jong FC Twente

Bosvelt speelt na het kampioenschap van Feyenoord nog een aantal jaar in Rotterdam en vertrekt daarna naar Manchester City. In 2004 stopt hij met professioneel voetballen. In de zomer van 2016 wordt hij aangesteld als trainer van Jong FC Twente. In maart van dit jaar krijgt hij te horen dat hij mag vertrekken.


Ronald Graafland wachtte achttien jaar op zijn debuut in de eredivisie

Ronald Graafland is van 1998 tot 2000 de derde keeper van Feyenoord en moet concurreren met Dudek en Zoetebier. Hij komt in die jaren nooit aan spelen toe en verhuist in 2000 naar Excelsior. Hij speelt acht jaar in Kralingen, waarvan hij een aantal jaar uitgeschakeld is door een coma na een botsing met een ploeggenoot.

Uiteindelijk keert Graafland in 2008 terug in de Eredivisie. Eerst als derde keeper bij Vitesse, daarna als derde doelman bij Ajax. Hij sluit zijn carrière als profvoetballer af bij Feyenoord, waar hij na achttien jaar wachten zijn debuut maakt in de eredivisie. Daarna gaat hij als keeperstrainer aan de slag, eerst bij Feyenoord, inmiddels bij Excelsior.


René Bot is personal trainer en motivator

Bot vertrekt vroegtijdig in het seizoen 1998-1999 naar De Graafschap, waar hij tot 2009 zou spelen. Tegenwoordig omschrijft hij zichzelf op LinkedIn als “personal trainer, coach, en motivator”.


Ellery Cairo werd geselecteerd voor Oranje

Rechtsbuiten Ellery Cairo is aan het begin van kampioensjaargang 1998-1999 nog verhuurd aan Excelsior, dat in die tijd een samenwerking heeft met het grotere Feyenoord. In de winterstop wordt Cairo overgehaald naar Rotterdam-Zuid, waar hij dat seizoen twee doelpunten scoort.

Cairo vertrekt later naar Duitsland, waar hij eerst voor Freiburg uitkomt en later voor Hertha BSC. Dankzij een goede start in Berlijn wordt hij geselecteerd voor Oranje, hoewel hij slechts één wedstrijd vanaf de bank mag meekijken. Inmiddels is Cairo assistent-trainer bij het vrouwenelftal van FC Twente.


Julio Ricaro Cruz wil burgemeester in Argentinië worden

Julio Cruz scoort in het kampioensseizoen met 15 goals de meeste competitiedoelpunten van alle Feyenoorders. In 2000 vertrekt hij naar Italië, waar hij voor Bologna, Inter Milaan en Lazio speelt. Voor het nationale elftal van Argentinië scoort hij drie doelpunten.

El Jardinero vertelde in 2015 tegenover het AD dat hij burgemeester wil worden in Argentinië: “Waar iemand geboren is, wil hij ook sterven”.


René van Dieren viel dit jaar nog in de prijzen

René van Dieren speelt maar vijf wedstrijden in de drie seizoenen dat hij bij Feyenoord onder contract staat, waaronder één in het seizoen dat Feyenoord kampioen werd. In 2001 vertrekt hij naar Fortuna Sittard, dat dat jaar degradeert naar de eerste divisie. Later wordt hij weer kampioen in Rotterdam, maar dan met Excelsior in de Eerste Divisie.

Tegenwoordig is hij eigenaar van een sportcomplex in het Brabantse Raamsdonksveer. Ook valt hij in de prijzen: Van Dieren wint in 2017 een prijs van 25.000 euro in de Postcodeloterij.


Henk Fraser won de beker met Vitesse

Het laatste kampioensseizoen van Feyenoord is het laatste seizoen van Henk Fraser als betaald voetballer. Nog voor het einde van het seizoen, in mei, stopt Fraser ermee na een periode vol blessureleed.

Fraser gaat voor een carrière als trainer, eerst bij ADO Den Haag, inmiddels bij Vitesse, waarmee hij dit seizoen de beker won.


Jean-Paul van Gastel is nog nauw betrokken bij het huidige Feyenoord

Middenvelder Van Gastel staat bij Feyenoord bekend om zijn briljante vrije trappen en wekt na het kampioenschap van Rotterdam-Zuid de interesse van AS Roma. Feyenoord wil echter niet af van Van Gastel, die het seizoen erna grotendeels moest overslaan door blessureleed.

Later vertrekt hij alsnog naar Italië, maar dan naar Ternana Calcio in de Series B. Na een nog een seizoen bij De Graafschap, zet Van Gastel uiteindelijk een punt achter zijn carrière als profvoetballer.

Inmiddels is Van Gastel wederom actief in de Kuip als assistent-trainer – eerst onder Koeman, inmiddels onder Van Bronckhorst.


Jon Dahl Tomasson is assistent-trainer van het Deense elftal

jon dahl tomasson

Tomasson komt in 1998 naar Feyenoord en wordt direct kampioen. De Deen scoort de meeste doelpunten van Rotterdam-Zuid: dertien in de competitie, één keer in de beker en tweemaal in de UEFA-cup.

Na Feyenoord vertrekt de Kopenhagenaar naar AC Milan, gevolgd door Stuttgart en Villareal. Uiteindelijk sluit hij zijn carrière in 2011 weer af in Rotterdam.

Tomasson begint vervolgens aan een niet altijd even succesvolle carrière als trainer. Onder zijn leiding degradeert Roda JC voor het eerst naar de Eerste Divisie. Later wordt Tomasson assistent-trainer bij Vitesse, inmiddels heeft hij diezelfde baan bij het Deense nationale elftal.


Ferry de Haan is de baas van een andere Rotterdamse club

Ferry de Haan speelt slechts bij twee clubs in zijn voetbalcarrière: Excelsior en Feyenoord. Met Rotterdam-Zuid wordt hij in het seizoen 1998-1999 kampioen en wint hij in 2002 ook de UEFA Cup. Het seizoen daarop vertrekt hij weer naar Kralingen, waar hij in 2007 zijn carrière als profvoetballer beëindigt.

De Haan blijft daarna bij Excelsior; in eerste instantie als jeugdtrainer, later als algemeen directeur.


Henk Vos zou jeugdtrainer bij NAC worden

De carrière van spits Henk Vos bestrijkt maar liefst een kwart eeuw. Toen hij met Feyenoord kampioen werd in 1999 stond hij al vijftien op de velden als profvoetballer.

In 2009 zet Vos een punt achter zijn carrière als profvoetballer en gaat als spitsentrainer aan de slag bij FC Dordrecht. In 2016 zou hij jeugdtrainer bij NAC Breda worden, maar dat ging niet meer door toen Vos ervan werd verdacht een beveiliger op een festival zwaar te hebben mishandeld.


Robin Nelisse heeft een huis gebouwd op Aruba

Nelisse, die uit de jeugd van Feyenoord komt, speelt na het kampioensjaar nog een paar wedstrijden voor Feyenoord en wordt daarna verhuurd aan Cambuur Leeuwarden. Vervolgens verhuist hij naar AZ, FC Utrecht en sluit hij zijn carrière af in Oostenrijk, bij Red Bull Salzburg.

Na zijn voetbalcarrière heeft de Rotterdamse Arubaan een huis gebouwd op Aruba, waar hij woont met zijn vrouw en kinderen. Ook is hij ambassadeur van de Dutch Caribbean Stars, een stichting die zich inzet voor jeugdsportprojecten op de Antillen en Aruba.


Bonaventure Kalou scoorde 12 keer voor Ivoorkust

Bonaventure Kalou, de grote broer van oud-Feyenoorder Salomon, vertrekt in 2003 bij Feyenoord om in Frankrijk aan de slag te gaan. In eerste instantie bij Auxerre, later bij Paris Saint-Germain en RC Lens.

Na een uitstapje in Abu Dhabi keert Kalou terug naar Nederland, waar hij zijn carrière afsluit bij Heerenveen. Kalou speelt ook in het Ivoriaans voetbalelftal, waar hij in totaal 35 doelpunten maakt en in 2006 de finale van de Afrika Cup bereikt.

“Als Feyenoord kampioen is geworden, dan drink ik daar thuis met mijn vrouw Constance een lekker wijntje op en zullen we samen terugdenken aan de mooie tijd die we in Rotterdam hebben gehad”, vertelde de Ivoriaan onlangs aan De Telegraaf.


Patricio Graff degradeerde driemaal in Spanje

Verdediger Patricio Graff maakt in het seizoen na het kampioenschap de overstap naar FC Den Bosch. Uiteindelijk vetrekt hij naar Spanje, waar hij eerst voor Sporting Gijon speelt en later voor Rayo Vallecano – destijds nog actief in de Primera División.

Uiteindelijk degradeert Graff in tien jaar driemaal van de Primera Division naar de Segunda Division; eenmaal met Rayo, tweemaal met Numancia.

In 2015 is hij assistent-trainer bij de Chileense club CD O’Higgins, waar zijn teamgenoot uit zijn tijd bij Feyenoord, Pablo Sánchez, dan hoofdtrainer is.


Bert Konterman promoot het christendom binnen de sportwereld

Konterman is al een tijdje als profvoetballer actief als hij in 1999 met Feyenoord het landskampioenschap behaalt. In 1989 begint hij in de Eerste Divisie; in 1996 maakt hij pas zijn debuut in de Eredivisie.

Na nog een aantal jaar bij de Glasgow Rangers sluit hij zijn carrière als profvoetballer in 2004 af bij Vitesse.

Konterman is daarna nog actief in het voetbal, in diverse functies. In maart krijgt hij te horen dat FC Twente zijn dienstverband als trainer van de onder 19 niet verlengt.

Al die tijd is hij actief betrokken bij Geloofshelden, een organisatie die het christendom promoot in de Nederlandse sportwereld.


Igor Kornejev is de man achter het succes van Lokomotiv Moskou

De Russische middenvelder komt via Barcelona en Heerenveen terecht bij Feyenoord, waar hij vijf seizoen speelt. Na een jaartje bij NAC gaat hij in 2004 aan de slag als jeugdtrainer bij de Rotterdamse club. Tevens opent hij een zonnebankcentrum in de havenstad. “Met het Nederlandse weer moet deze zaak wel een succes worden”, aldus Kornejev bij de opening. “Iedereen wil er toch lekker gezond uitzien?”

Drie jaar lang is hij assistent-bondscoach van Rusland, voor Kornejev in 2009 aan de slag gaat als technisch directeur bij Zenit Sint-Petersburg. Daar komt hij in conflict met trainer Dick Advocaat.

Tegenwoordig is Kornejev sportief directeur bij Lokomotiv Moskou en is hij het genie achter de wederopstanding van de club.


Patrick Paauwe kon niet aarden in Frankrijk

patrick paauwe

Doorgebroken bij Fortuna Sittard, prijzenpakker bij Feyenoord. Patrick Paauwe wint in acht seizoenen bij Feyenoord de landstitel, de Johan Cruijff Schaal en de UEFA Cup.

In 2006 volgt een overstap naar het Franse Valenciennes. Hij kan er niet aarden. “Ik had het daar gewoon niet zo naar mijn zin. Ik kon me de taal maar niet eigen maken, en dan is het al snel lastig”, zei hij tegenover voetbalblog Fussball Begeistert. “Het was toch een Frans kliekje.”

Een jaar later volgt een overstap naar de Bundesliga. Bij Borussia Mönchengladbach speelt Paauwe 58 wedstrijden, om zijn carrière af te sluiten bij VVV Venlo.

Tegenwoordig is de 41-jarige oud-middenvelder assistent-trainer bij PSV onder 19.


Bernard Schuiteman is scout bij Manchester United

Slechts een wedstrijd speelt Schuiteman voor Feyenoord in het kampioensjaar. In november 1998 wordt de verdediger verhuurd aan FC Utrecht. Later speelt hij voor enkele Duitse en Oostenrijkse clubs, en nog een periode bij Cambuur.

Na zijn voetbalcarrière maakt Schuiteman furore als scout bij FC Twente en Rapid Wien. Sinds 2016 is de 43-jarige oud-voetballer in dienst van Manchester United waar hij verantwoordelijk is voor de scouting van de jeugdopleiding.


Tininho ging met pensioen op Cyprus

De Braziliaan Ronildo Pereira de Freitas wordt medio jaren negentig gescout door Feyenoord en debuteert in het kampioensseizoen in het eerste elftal. Op het shirt van de middenvelder staat Tininho, omdat hij zijn naam te veel vindt lijken op die van Ronaldo, oud-spits van PSV en drie keer Wereldvoetballer van het Jaar.

Na periodes bij RBC, NEC en ADO sluit Tiningo in 2008 zijn loopbaan af op Cyprus bij AEK Larnaca. Hoe het nu met de inmiddels 39-jarige oud-voetballer is, is onbekend.


Peter van Vossen probeert het als hoofdtrainer

Cultheld en routinier Peter van Vossen strijkt, net als Dirk Kuijt nu, na een buitenlands avontuur in 1999 neer bij Feyenoord. Hij pakt de landstitel en de Supercup.

Na zijn voetbalpensioen doet hij in 2005 mee aan het BNN-programma Atletico Ananas. Daarin is hij coach van een elftal dat niets van voetbal weet en uiteindelijk met 1-11 verliest van een team met oud-Feyenoorders tijdens de open dag.

Later probeert de geboren Zeeuw het serieus als trainer te maken. Hij is assistent bij AGOVV, RBC en Almere en wordt in 2014 aangesteld als hoofdtrainer bij Fortuna Sittard. Na een seizoen en negen wedstrijden belandt hij op straat wegens tegenvallende prestaties.


Kees van Wonderen gaat voor het hoogste trainersdiploma

Maar liefst 203 wedstrijden speelt Kees van Wonderen voor het eerste van Feyenoord. De 1,87 meter lange verdediger schopt het zelfs tot vijf interlands.

In 2004 hangt hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen en wordt hij scout voor Feyenoord. Dat houdt hij maar enkele maanden vol. Het trainersvak past meer bij de geboren Bergenaar. Hij doet ervaring op bij zijn jeugdclub VV Bennekom, FC Twente en diverse jeugdelftallen van Oranje. Komende zomer is Van Wonderen een van de cursisten voor de opleiding Coach Betaald Voetbal.


Edwin Zoetebier zit diep in de keepersbusiness

In het kampioensjaar zit doelman Edwin Zoetebier op de bank achter Jerzy Dudek. Hij staat dat seizoen slechts een wedstrijd onder de lat en vertrekt in de zomer naar Vitesse. Daar speelt hij zo goed dat Feyenoord hem na een jaar terughaalt naar de Kuip. In 2002 is Zoetebier eerste keeper als Feyenoord de UEFA Cup verovert. Na een periode bij PSV sluit Zoetebier in 2008 zijn loopbaan af bij NAC.

Tegenwoordig woont Zoetebier in Volendam en heeft hij een succesvolle keepersschool, samen met twee andere doelmannen. Ook is hij eigenaar van Goalie Keeperswear, een Volendamse sportwinkel met keepersartikelen.


Ulrich van Gobbel was lang zoekende

ulrich van gobbel feyenoord

Een echte Feyenoorder en favoriet van het legioen. Hij stopt in 2002 met voetballen en valt in een diep gat. Zijn winti-winkel in Surinaamse geneesmiddelen gaat over de kop en ook een Surinaamse snackbar wordt geen succes. De rechtbank veroordeelt hem in 2006 tot vier maanden celstraf wegens het verduisteren van leaseauto’s. Later wordt dat omgezet in een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur.

“Ik ben heel erg zoekende geweest”, zei hij vorig jaar tegen Voetbal International over zijn voetbalpensioen. “Op school kon ik niet goed meekomen, dus ik had geen enkele opleiding. Ik wist me geen raad meer.”

Tegenwoordig is Van Gobbel jeugdtrainer bij Feyenoord. In mei 2016 verscheen zijn biografie Uli, Uli.


LEES OOK: Hoe het falen van Van Gaal in 2002 de KNVB een belangrijke financiële les leerde